fbpx

U razdjeljak te ljubim…nešto malo o kosi!

Kad se radi o neverbalnoj komunikaciji, kosa može biti dobar izvor informacija. Zdrava kosa je svima važna, kosa koja je prljava, zapuštena ili zapetljana može sugerirati na loše zdravlje ili čak duševnu bolest. Kosa privlači, mami, odbija ili šokira. U mnogim kulturama kosa je vrlo važna kod upoznavanja i romantičnih izlazaka. Ljudi imaju običaj pratiti trenutne trendove u vezi frizura, a ukoliko ih ignoriraju, dodatno se ističu.
Igranje s vlastitom kosom (uvijanje, milovanje) je oblik umirujućeg ponašanja. Najčešće to koriste žene i to može ukazivati na dobro raspoloženje (npr. dok čitaju) ili stres (kad čekaju razgovor za posao, na primjer). Imajte na umu da kada je dlan ruke okrenut prema glavi, veća je vjerovatnost da je to oblik umirujućeg ponašanja. Umirujuće ponašanje psihološki nas smiruje kad osjećamo tjeskobu ili stres. Kad se žene igraju kosom s dlanom okrenutim prema van, često na taj način pokazuju da se osjećaju ugodno i sigurno u svojoj okolini. Donju stranu zapešća obično izlažemo drugima samo kada se osjećamo ugodno i opušteno. Ovo se često može vidjeti na sastancima gdje se žena igra sa kosom, dlanom prema van, dok priča s nekim tko joj je interesantan. 

Kad je pod stresom, muškarac će prijeći prstima kroz kosu kako bi “prozračio” glavu. To također može biti znak zabrinutosti ili sumnje.
“Prozračivanje” kose je oblik umirujućeg ponašanja za ublažavanje stresa. Žene drugačije “prozračuju” kosu od muškaraca. Kada su zabrinute, uznemirene ili pod stresom one obično brzo podižu kosu sa stražnje strane glave, pod povećanim stresom ova se gesta često ponavlja. Uvijek je potrebno obratiti pažnju na kontekst, jer jedan od uzroka ovakvog ponašanja može biti povećana tjelesna ili temperatura okoline.
Dodirivanje ili povlačenje kose uobičajeno je kad pokušavamo privući potencijalnog partnera, kretnja ruke po ili preko kose se često smatra atraktivnom (obratite pozornost na većinu reklama za proizvode za njegu kose). Naš refleks kojim primjećujemo stvari u pokretu, posebno je prilagođen pokretima ruku. Ruka koja posegne za kosom bit će primjećena čak i na drugom kraju prostorije.

Namjerno čupanje kose zove se trihotilomanija, to je poremećaj kontrole impulsa čiji je glavni simptom čupanje dlaka sa tijela, obično iz kose. Trihotilomaniju mogu pokrenuti drugi psihološki poremećaji, poput depresije ili stresa. Čupanje kose češće se može vidjeti kod djece i tinejdžera, ali se također može povremeno vidjeti i kod odraslih.
Ovdje sam se nešto češće dotakao načina kako žene koriste kosu, ali to je samo iz razloga jer one kosi pridaju veću pažnju nego muškarci, muškarci su većinom sretni da imaju nešto na glavi pa makar to bile i tri dlake 🙂

  • Marko Majstorović